Cięcia pielęgnacyjne mają na celu wpuszczenie większej ilości światła i powietrza w gęste korony drzew. Czasami pozbycie się jednej gałęzi w zupełności wystarczy. Jednakże o wiele częściej, kiedy chcemy osiągnąć odpowiednie przerzedzenie, koniecznym jest bardziej rozległe przycięcie. Od czasu do czasu warto
z oddali przyjrzeć się efektom przycinki. Łatwiej wówczas ocenić, gdzie należy przyciąć niepotrzebne gałęzie lub też zaprzestać je przycinać.
Termin wykonywania cięć drzew owocowych uzależniony jest od tego, jaki chcesz efekt osiągnąć. Zima to dobry czas, bo w ogrodzie nie ma zbyt dużo pracy.
Z kolei przycinanie letnie (lipiec-sierpień-wrzesień) pozwala uzyskać natychmiastowy efekt w postaci rozrzedzenia gęstej korony i osłabienia nowych przyrośli. Wyważone wiosenne przycinanie - dokładnie w momencie, gdy pąki wyłaniają się z osłonek, a słońce rozprasza koronę - pomaga stworzyć odpowiednio dużo wolnego miejsca na nowe przyrosty.
METODA RZUCANIA CZAPKĄ
Dawniej, aby sprawdzić czy drzewo wymaga rozrzedzenia gałęzi, rzucano czapką przez koronę drzewa. Jeśli czapka zatrzymywała się na gałęziach, koronę należało przyciąć, bo była zbyt gęsta. Natomiast, gdy przelatywała prosto przez nią, oznaczało to, że korona drzewa była wystarczająco rozrzedzona.
Nadal można stosować tę metodę.
PRZYCINANIE W ODPOWIEDNI SPOSÓB
Częstą przyczyną chorób i przedwczesnego obumierania drzew są nieodpowiednio przycinane gałęzie. Gałęzie powinniśmy przycinać tuż nad odgałęzieniem, w miejscu łączenia się z pniem. Przycinając w tym miejscu istnieje największa szansa, że rana się zregeneruje, a w uszkodzone miejsce dopłyną bogate w składniki odżywcze soki. Jeśli utniesz gałąź zbyt blisko pnia, miejsce cięcia może zaatakować zgnilizna, a jeśli zbyt daleko (5-10 cm) w odgałęzienie może dostać się grzyb. Przytnij najpierw gałąź daleko od pnia, żeby uniknąć pękania drewna, a następnie wykonaj kolejne cięcie, tym razem bliżej, pod tym samym kątem co reszta gałęzi. Ważne jest, aby przycinanie przeprowadzać wyłącznie w dni z dodatnią temperaturą.
ŚWIATŁO I POWIETRZE
Postaraj się doświetlić i dotlenić całą koronę drzewa. Usuń gałęzie, które rosną do jej środka. Gałęzie powinny rosnąć na zewnątrz. Rozrzedź koronę od strony południowej i lepiej przycinaj stopniowo, poprawiając w razie potrzeby latem.
Zachowaj gałęzie boczne rosnące poziomo i lekko ku górze, zwłaszcza gałęzie wyrastające na wysokości dogodnej do zbierania owoców. Usuń pionowe odrosty (długie odrosty wyrastające z grubych gałęzi) i wszystkie inne, rosnące pionowo i prosto w górę. Nie zapomnij o usunięciu nisko rosnących gałęzi, które po pierwsze utrudniają koszenie trawy, a po drugie mogą ugiąć się od samej ziemi pod ciężarem dojrzałych owoców.
Jeśli przycinasz drzewa zimą, to dobra okazja do zbierania zrazów, zanim wiosna obudzi je do życia.
Więcej na ten temat znajdziesz w artykule o tytule "Szczepienie drzew owocowych".
Link do następnego artykułu: Blog - Szczepienie drzew owocowych GARDAN
Źródło: Niklas Kampargard; Żyj jak rolnik; 2016