Nie każdy wie, że istnieje sporo roślin, które czują się lepiej na świeżym i zimnym powietrzu niż w ciepłej i ciemnej piwnicy. Zwłaszcza w Polsce bez problemu można przechowywać wiele zbiorów na dworze.
Jakie warzywa są odporne na mróz?
Jedne z bardziej popularnych warzyw to jarmuż, pasternak, brukiew, por, marchew, brukselka, kapusta, roszponka. Ponadto jest również sporo azjatyckich roślin liściastych, które z powodzeniem zrywa się przez całą zimę.
Warzywa można przecież uprawiać również w szklarni, nawet do późnej zimy. Pomimo nawet bardzo niskiej temperatury (5 stopni Celsjusza) bez żadnych przeszkód urośnie sałata. Takie rośliny jak roszponka, sałata musztardowa, pak choi i kapusta mizuna mogą być posadzone do okresu późnej zimy.
Sposób zabezpieczenia
W pierwszej kolejności zaizoluj warzywnik folią kubełkową lub bąbelkową. Zmontuj zaizolowane skrzynie do uprawy warzyw i wyłóż szklarnię folią bąbelkową. Wstawienie do środka nagrzewnicy i włączenie jej ułatwi sprawę szczególnie w najzimniejszych nocach okresu zimowego. Pozytywnym rezultatem tego działania będzie wydłużony okres wegetacyjny. Jeżeli chodzi o marchew, pasternak i brukiew najlepiej będzie zostawić je w ziemi i pokryć warstwą słomy lub liści, aby uniknąć przemarznięcia. W ten sposób, nawet w mroźnym i bogatym w śnieg okresie, gdy na zewnątrz jest 50 cm śniegu, można po odkryciu warstwy zabezpieczającej wykopać świeże i niezmarznięte korzenie warzyw. Jarmuż, brukselka i por może być zbierana do późnej zimy, lecz przy bardzo niskich temperaturach warzywa kapustne i cebulowe są skłonne do przemarznięcia i uzyskują wodnisty smak. Jednakże w obliczu łagodnej zimy warzywa te można zbierać 365 dni w roku.
Jakie rośliny są odporne na mróz?
Najbardziej odporna na mróz jest pietruszka zwyczajna. Inne rośliny także wytrzymałe to: cebula szczypiorowa, pasternak, seler, wężymord czarny korzeń, marchew, brokuły, roszponka, sałata musztarowa, pak choi i boćwina.
Rośliny odporne na bardzo silny mróz to: kapusta warzywna włoska, por, brukselka, jarmuż czarny i czerwony oraz jarmuż.