MIESZANKA WŁOSKA ZIÓŁ BAZYLIA OREGANO CZĄBER TYMIANEK NASIONA PLANTICO 1g

Sztuk w magazynie: 8
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 4,43 zł 4.43
zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: Plantico
Kod produktu: 246260523

Opis







⏩ Włoska mieszanka ziół

Zioła włoskie to mieszanka, w skład której wchodzą zioła jednoroczne: bazylia, oregano i cząber oraz wieloletni tymianek. Jak sama nazwa wskazuje są dodawane do potraw kuchni włoskiej takich jak pizza, spaghetti.

✅ Stosuje się je także do mięs, zup, potraw z warzyw oraz jako dodatek do kanapek, jaj i serów. Poprawiają smak i zapach potraw, działają korzystnie na pracę żołądka. Pobudzają przemianę materii i zapobiegają wzdęciom.

Gramatura: 1g.

⏩ Co zawiera mieszanka włoska?

✅ Bazylia - ceniona jest także w ziołolecznictwie ze względu na swoje walory prozdrowotne: pobudza apetyt przez zwiększanie wydzielania soków trawiennych, ułatwia przyswajanie pokarmów, działa pobudzająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Bazylia łagodzi dolegliwości żołądkowe, wzmacnia żołądek, działa rozkurczowo i wiatropędnie, przeciwdziała wzdęciom. Działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek. Ziele doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybnymi, jak i warzywnymi.

✅ Oregano - dzięki swoim właściwościom leczniczym oregano stosowane jest jako środek wykrztuśny, dezynfekujący, przeciwbiegunkowy, a także moczopędny oraz odtruwający. Bardzo często olejek tymolowy z zawarty w oregano stosuje się do płukania gardła oraz jako "maść" na trudno gojące się rany. Oregano jest jedną z roślin wchodzących w skład ziół prowansalskich. Używa się jej do sosów, pizzy, przyprawiania różnorodnych sałatek oraz mięsa nadając im niepowtarzalny smak i aromat. Suszone oregano dodawane do zup, potraw rybnych oraz krabów w znacznym stopniu podnosi ich walory smakowe.












✅ Cząber - Cząber to roślina jednoroczna. Wymaga gleby żyznej, próchnicznej, starannie uprawionej, o odczynie obojętnym. Stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatrów. Uprawiamy go w drugim roku po oborniku. Kiełkują na świetle. Surowcem jest ziele. Zawiera olejki eteryczne oraz cynk, kobalt, miedź, mangan, żelazo. Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wiatropędnie. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych i przeciwdziała nadmiernej fermentacji. Stosowany jako przyprawa do fasoli, grochu, mięs i wędlin.












✅ Tymianek - jest przyprawą o szerokim zastosowaniu. Tymianek najczęściej wykorzystywany do tłustych potraw : mięsa, pieczonych ziemniaków, kiełbasy, jaj smażonych na bekonie i sera. Znakomicie nadaje się do potraw z roślin strączkowych. Używa się do marynat, octu ziołowego, do kiszenia i marynowania ogórków. Nadaje się wszelkich dań z duszonych i pieczonych pomidorów. Doskonale usuwa przykry zapach morskich ryb. Jest to ziele o wszechstronnym zastosowaniu niezbędne również jako przyprawa do niektórych kiełbas.









✅ Jak sama nazwa wskazuje mieszanka ta dodawana jest do potraw kuchni włoskiej takich jak pizza, spaghetti. Stosuje się je także do zup, potraw z warzyw oraz jako dodatek do kanapek, jaj, serów. Poprawiają smak i zapach potraw, działają korzystnie na prace żołądka. Pobudzają przemianę materii i zapobiegają wzdęciom.

⏩ Uprawa:

✅ Mieszankę można uprawiać z siewu wprost do gruntu w połowie maja. W warunkach domowych można uprawiać w skrzynkach, donicach , na balkonach i tarasach w okresie wiosenno letnim. Wymaga stanowiska słonecznego i gleby próchniczej, przepuszczalnej, zasobnej w wapń. Zbiór liści na początku kwietnia. Ziele można spożywać na świeżo, przechowywać suszone lub mrożone.




Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Waluty
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl