DYNIA MAKARONOWA WARSZAWSKA NASIONA 2g
towar niedostępny
Opis
DYNIA MAKARONOWA WARSZAWSKA NASIONA
- Gramatura: 2 g
- Producent: W. Legutko
Jak wygląda dynia makaronowa Warszawska?
Odmiana ustalona. Rośliny o krzaczastym pokroju, wytwarzają 6-8 owalnych lekko wydłużonych owoców, o skórce początkowo zielonej, późnej żółtej.
Dynia makaronowa właściwości
Dynia makaronowa to warzywo o niskiej kaloryczności, które jest źródłem cennych mikroelementów, takich jak żelazo, fosfor i wapń, a także witamin, zwłaszcza witaminy A. Dzięki obecności błonnika, dynia sprzyja utrzymaniu właściwej wagi i pobudza perystaltykę jelit. Ponadto, ma lekko moczopędne działanie i jest niskowęglowodanowa.
Jak gotować dynię makaronową?
Miąższ dojrzałych owoców pod wpływem krótkiego gotowania rozpada się na makaron (spaghetti) doskonały do zapiekania.
Aby przygotować dynię makaronową, należy najpierw ugotować ją w całości w dużym garnku przez około 40 minut. Gdy dynia będzie gotowa, przekroić ją na pół, usunąć gniazdo nasienne, a następnie oddzielić miąższ, który składa się z cienkich nitek. Dla jednej porcji zalecana jest połowa dyni.
Wysiewanie dyni makaronowej Warszawskiej
✅ Wysiew nasion do gruntu w pierwszej połowie maja w rozstawie 1 x 1 m, po 2-3 nasiona w jednym miejscu na głębokość 2-3 cm.
✅ Po wzejściu pozostawić jedną roślinę w punkcie.
✅ Zbiór w październiku po zżółknięciu owoców.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.