DYNIA MAKARONOWA PYZA ODMIANA WCZESNA NASIONA 2g
towar niedostępny
Opis
DYNIA MAKARONOWA PYZA ODMIANA WCZESNA NASIONA
- Gramatura: 2 g
- Producent: W. Legutko
Jak wygląda dynia makaronowa?
Odmiana wcześniejsza od Makaronowej Warszawskiej. Rośliny o krzaczastym, później półpłożącym pokroju. Owoce jajowate, o skórce początkowo zielonej później żółtopomarańczowej.
Dynia makaronowa właściwości
Dynia makaronowa to niskokaloryczne warzywo, bogate w cenne mikroelementy, takie jak żelazo, fosfor i wapń oraz witaminy, zwłaszcza witamina A. Wpływa ona korzystnie na perystaltykę jelit i ma delikatne działanie moczopędne. Ponadto, zawiera niewielką ilość węglowodanów, a błonnik pomaga w utrzymaniu właściwej wagi.
Jak gotować dynię makaronową?
Miąższ dojrzałych owoców po ugotowaniu rozpada się na grube włókna "makaron", doskonałe do przyrządzania spaghetti i zapiekanek.
Aby przygotować dynię, należy najpierw ugotować ją w całości w dużym garnku przez około 40 minut. Po ugotowaniu należy przekroić ją na pół, usunąć gniazdo nasienne i oddzielić miąższ złożony z cienkich nitek. Dla jednej porcji zalecana jest połowa dyni.
Wysiewanie dyni makaronowej
- Wysiew nasion do gruntu w pierwszej połowie maja w rozstawie 1x1 m, po 2-3 nasiona w jednym miejscu na głębokość 2-3 cm.
- Po wschodach pozostawić jedną roślinę w punkcie.
- Zbiór w październiku po zżółknięciu owoców.
Specyfikacja
- Kolor: Żółty
- Stanowisko: Słoneczne
- Sezonowość: jednoroczne
- Termin wysiewu pod osłony: Kwiecień
- Termin wysiewu wprost do gruntu: Maj
- Termin wysadzenia na miejsce stałe: Maj